Subsidie voor vier kunstactiviteiten en een kunstevenement

Vier professionele culturele activiteiten die plaatsvinden in 2024 krijgen een subsidie vanuit de nieuwe regeling Kunstactiviteit. Ook is er vanuit de regeling Kunstevenement subsidie toegekend aan het Kattegat Festival. 

Tot 1 maart konden organisatoren van kunstactiviteiten en kunstevenementen een subsidieaanvraag indienen. De onafhankelijke adviescommissie cultuur heeft de aanvragen beoordeeld en het college van B en W geadviseerd over de toekenning van de subsidies. Het college heeft een bijdrage toegekend aan kunstactiviteiten van Theater KRIJT, Theater de Makkers, Millennium Jazz Orchestra en Kunstplatform L/NK.  

Theater KRIJT | Brutale Apen 

Theater KRIJT maakt jeugdvoorstellingen over actuele maatschappelijk thema’s. In de nieuwe voorstelling “Brutale Apen” brengt Theater KRIJT met de combinatie van poppenspel, objecttheater en maskerspel een voorstelling die kinderen (4+) aanzet tot nadenken over empathie. Met een veranderend decor wordt de verbeeldingskracht van het publiek aangesproken. De voorstelling is te zien vanaf september 2024.   

Theater de Makkers | We beginnen bij het einde 

Theater de Makkers, een sociaal-artistiek initiatief, vraagt met haar nieuwe productie “We beginnen bij het einde” aandacht voor het thema Zorg in de samenleving. Het theater hoopt hiermee een nieuw perspectief te bieden op hoe we met de zorg voor elkaar omgaan. Voor deze productie werkt Theater de Makker samen met een hospice. Het project richt zich op het verzamelen van persoonlijke verhalen en ervaringen rondom zorg, met als doel een podium te bieden voor inclusieve ontmoetingen en dialoog. De voorstelling is te zien vanaf november 2024.   

Millennium Jazz Orchestra | Het Poëtische Water 

Het Millennium Jazz Orchestra (MJO) zoekt met het project “Het Poëtische Water” de samenwerking met klassieke musici en experts op het gebied van milieu en waterbeheer op. Het doel is om kunst te verbinden met maatschappelijke thema’s, zoals klimaatverandering. MJO werkt samen met Izaline Calister en Remy van Kesteren. Het orkest zal gedichten over water toonzetten, geselecteerd door Izaline Calister, en deze uitvoeren in een reeks concerten. Daarnaast organiseert het MJO ook workshops voor nieuwe generaties musici. De tournee, bestaande uit 12 concerten verspreid over heel Nederland, gaat in september 2024 van start.   

Kunstplatform L/NK | Solo-expositie Nika Schmitt 

Kunstplatform L/NK opent een solo-expositie van Nika Schmitt. Deze expositie zet Schmitts onderzoek voort dat ze in 2023 begon met het werk “Umwandler” in Berlijn. In dit project verkende ze met bewegende installaties de grenzen van kunst en technologie. In de expositie bij L/NK onderzoekt ze nieuwe manieren om de kern van haar werk verder te destilleren. De expositie op het station is gratis te bezoeken en is te zien tot juli 2024. 

Naast de kunstactiviteiten heeft het college ook subsidie toegekend aan een kunstevenement:  

Stichting Woelwater | Kattegat Festival 2024 

Kattegat Festival is een interdisciplinair en divers evenement. Het programmeert muziek, theater en beeldende kunst. Naast de programmering zijn er ook clinics, foodtrucks en (educatieve) workshops.   

Voorafgaand aan het Kattegat Festival dat plaats vindt op 6, 7 en 8 september organiseert Kattegat ook vier sessies. Deze kleinschalige evenementen vinden plaats op Doggerland, het evenemententerrein op Kattegat. Iedere sessie staat in het teken van een ander muziekgenre, zoals funk, rock, rave en hiphop.   

In het najaar van 2024 heeft de organisatie plannen om een derde evenement toe te voegen: Kattegat Kraakt. Dit evenement vindt plaats op een externe (festival)locatie.  

  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *