Dinsdag krijgt Wim een stoere dame te gast. Ze zat bij de Marine, ze deed de technische dienst, heeft boeken geschreven en nu heeft ze een eigen bedrijf. Wie deze stoere dame is, verteld ze zelf.
Ik ben Natasja Esmeijer, moeder van een transzoon en een dochter met autisme. Ik ben begonnen als Maritiem Officier en heb vijf jaar gevaren op chemicaliën tankers asl stuurman en als machinist. Na mijn zeemansleven ben ik in de techniek verdergegaan. Eerst bij de technische dienst van een wasserij, daarna in de revalidatieservice. Tijdens het afleveren en repareren van rolstoelen en scootmobielen kwam ik erachter dat ik prima een op een met mensen kon werken. Toen mijn oudste naar school ging kwam ik erachter dat hij dan wel goed kon leren maar dat leerkrachten geen idee hadden wat hij nodig had om te kunnen leren. Ik ben in het lerende brein gedoken en van daaruit ben ik begonnen met mijn praktijk Beeldig Brein.
Inmiddels zijn we tien jaar verder en ben ik expert op het gebied van beelddenken. Ik heb een alternatieve visie op het lerende brein ontwikkeld waarmee ik heel veel kinderen, jongeren en volwassenen help bij het ontdekken hoe hun brein werkt. Samen met mijn collega heb ik het Beelddenkende Brein opgezet. In onze kernopleiding Beelddenken leggen wij de link tussen taaldenken, beelddenken, hooggevoeligheid, hoogbegaafdheid en de verschillende neurodiversiteiten. Mijn grootste wens is om het onderwijs zover te krijgen dat ze rekening gaan houden met deze twee totaal verschillende, maar elkaar aanvullende, leersystemen die ieder mens in zich heeft maar waar er maar een van gefaciliteerd wordt in het huidige onderwijs.
Ik heb twee boeken geschreven: ‘Beelddenkers, Als kwartjes vallen…’ voor ouders en leerkrachten en ‘Allergisch voor Moeten’ voor beelddenkende jongeren.
Passend onderwijs betekent in mijn visie dat het onderwijs aansluit bij het natuurlijke leerproces van kinderen en niet dat kinderen zich moeten aanpassen aan de manier van leren die ooit bedacht is en nu nog steeds gehanteerd wordt. Niet door alles anders te gaan doen maar door het beiden te gaan doen.