Zwolse schapen helpen bij het duurzaam aanplanten van nieuwe bomen

Begin dit jaar zijn de gemeente en ROVA een proef begonnen met zogenaamde wolpellets bij de aanplant van bomen. Wolpellets zijn kleine korrels van wol die lijken op het krachtvoer voor (huis)dieren. De pellets zorgen ervoor dat het water in de bodem langer vastgehouden wordt.

Ook geven ze langzaam extra voedingsstoffen af. De wolpellets zijn gemaakt van wol van de Zwolse schaapskudde. Hiermee zorgen de gemeente, ROVA en de schaapskudde voor een mooie lokale circulaire toepassing van het product. Woensdag 19 april strooide wethouder Arjan Spaans, onder toeziend oog van een aantal schapen uit de schaapskudde, wolpellets bij een nieuwe boom aan de Sibeliusstraat in de wijk Holtenbroek.

 Nieuwe toepassing van wol Vaak wordt van wol fijne en warme kleding gemaakt. Dit is een mooie duurzame toepassing. Echter doordat er wereldwijd een overschot aan wol is, kunnen de Nederlandse schaapsherders hun wol slecht verkopen. Door de wol samen te persen tot wolpellets ontstaat er een nieuw product. Het helpt om bomen beter bestand te maken tegen langere droogteperiodes, doordat het water langer rondom de wortels blijft hangen. Daarnaast zorgen de wolpellets ervoor dat de bodem luchtiger wordt. Dit is goed voor de wortels van nieuwe bomen en goed en voor het bodemleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *