26 maart 2023

Radio Zwolle

Het geluid van de regio

Zwolle voert in april JA-sticker in voor reclamefolders

Vanaf april 2023 krijgen inwoners in Zwolle geen ongeadresseerd reclamedrukwerk meer in de brievenbus, tenzij ze een JA-sticker plakken.

Wethouder Paul Guldemond: ‘Op dit moment krijg je in Zwolle, als je niks doet, wekelijks een stapel reclamefolders in de bus. Vaak belanden die ongelezen in de papierbak. Straks moet je zelf in actie komen als je folders wilt ontvangen. Zo gaan we papierverspilling tegen.’

Al meerdere gemeenten, zoals Amsterdam en Utrecht, voerden de JA-sticker de afgelopen jaren in. De Zwolse gemeenteraad heeft gevraagd hier ook in Zwolle mee te starten. De maatregel is vorig jaar al vastgelegd in de afvalstoffenverordening, zodat drukwerkverspreiders voldoende tijd hadden zich hierop voor te bereiden.

Verschillende stickers

Huis-aan-huiskranten en wijkkranten worden nog wel steeds standaard bij iedereen in Zwolle bezorgd. Wie dat ook niet wil, kan een NEE/NEE-sticker plakken. De bestaande NEE/JA-sticker is in de nieuwe situatie niet meer nodig.

Daarnaast is het ook mogelijk om een persoonlijk folderpakket samen te stellen en te laten bezorgen via  kiesjefolders.nl of folderkiezer.nl.  Folders die je niet meer gebruikt, horen bij het oud papier.