4 december 2022

Radio Zwolle

Voel je thuis bij Radio Zwolle

Zwemwater Zwolse plassen

ZWOLLE- Nu het weer lekker zwemweer is worden waterplassen vaker opgezocht voor een frisse duik. Van april tot oktober controleert Waterschap Drents Overijsselse Delta elke veertien dagen de waterkwaliteit van de officiële zwemplassen.
Op dit moment is de kwaliteit van het water op orde, zo blijkt uit de onderzoeken van het waterschap. 

Negatief Zwemadvies Milligerplas en Agnietenplas Door enkele overschrijdingen van de norm in de afgelopen jaren geldt voor dit jaar een negatief zwemadvies voor de Milligerplas en de Agnietenplas.

Het negatieve zwemadvies voor de Milligerplas en de Agnietenplas volgt uit de richtlijnen van de Europese Unie voor zwemwater. Hiervoor worden ieder jaar na afloop van het zwemseizoen de zwemwaterkwaliteit van de zwemlocaties beoordeeld. Op basis van deze beoordeling wordt de gemiddelde zwemwaterkwaliteit (gerekend over de voorgaande vier jaar) bepaald. De slechte beoordeling is het gevolg van incidentele overschrijdingen van de normen in voorgaande jaren. Omdat in die jaren een aantal keren een verhoogde hoeveelheid E-coli en andere bacteriën in het water is gemeten, is het zwemwater nu als slecht aangemerkt.

Het betekent niet dat de waterkwaliteit in de plas voortdurend slecht (geweest) is, maar het zegt iets over de kans op een slechte waterkwaliteit en het krijgen van huid-, maag- of darmklachten na het zwemmen in de plas.
Daarom heeft de provincie Overijssel waarschuwingsborden geplaatst. 
Check waterkwaliteit op www.zwemwater.nl