27 november 2021

Radio Zwolle

Het geluid van de regio

Welkom in de buurttuin Zeeheldenbuurt

Bron/foto: #GemeenteZwolle

ZWOLLE- ‘Iedereen mag meedoen.

Er zijn geen verplichtingen, het is geheel vrijblijvend. Wil je maar een paar keer per jaar meehelpen in de tuin, dan is dat ook prima. Je mag hoe dan ook af en toen een bosje bloemen plukken of een takje kruiden knippen.
Dan heb je er als buurtbewoner ook plezier van.’ Marjan Al-sett is een van de initiatiefnemers voor de buurttuin aan de Keijzerstraat in Wipstrik.

Elke 1ste en 3de zaterdag van de maand tuinieren de bewoners van 14.00 tot 15.00 uur. En dat nu al weer ruim 6 jaar. Vanwege een verbouwing stond er een bouwkeet op het grasveld. Nadat die weg was, bleef er een lelijk, braakliggende terrein over. Afzonderlijk van elkaar bedachten drie buurvrouwen dat dat een mooie plek zou zijn voor een buurttuin.
De grond was van de gemeente. Na een gesprek met de wijkbeheerder en afspraken over het beheer en onderhoud, kregen ze groen licht.


Marjan maakte van alle ideeën van bewoners een tuinontwerp. De wijkbeheerder regelde een financiële bijdrage voor de aanleg van de tuin. ‘Met 10 bewoners hebben we de tuin ingericht. Het moest een overzichtelijke tuin worden, geen moeilijke planten en een tuin waar iedereen blij van wordt. Dat is ons gelukt en dat lukt na zo veel jaren nog steeds.’


De gevreesde rommel, overlast en vandalisme is zo goed als achterwege gebleven. ‘Er is een incident geweest met jongeren. Wij wilden dat op een positieve manier oplossen. Niet zeuren bij de gemeente, maar bedenken hoe we de jongeren er bij konden betrekken. Bij dit ene incident is het dan ook gebleven.’


In de tuin staan zowel planten, struiken, als bloemen, kruiden, groente en fruit. Kleine bosjes plukken mag altijd en als er geoogst mag worden dan staat dat op een bordje.
Alles staat op het grote bord in de tuin. Of kijk eens op de Facebookpagina @buurttuin.zeeheldenbuurt.
www.zwolle.nl/mijnwijk