27 november 2022

Radio Zwolle

Voel je thuis bij Radio Zwolle

wegwerkzaamheden

Veiliger en duurzame verlichting in Van Karnebeektunnel
ZWOLLE- Op 27 en 28 juni is de Van Karnebeektunnel afgesloten voor fietsers. Deze dagen wordt namelijk de verlichting in het fietsgedeelte van de tunnel vervangen door duurzame ledverlichting. Ook komt er extra verlichting bij de in- en uitgangen van de Van Karnebeektunnel.

Fietsers worden tijdens de werkzaamheden omgeleid via de Spoorbrug. De omleiding is aangegeven met borden. Ook staan er verkeersregelaars bij de tunnel om fietsers de juiste route te wijzen.  De nieuwe ledverlichting in de tunnel past zich aan de lichtintensiteit buiten aan. Dit betekent dat de lampen overdag feller schijnen als het buiten lichter is en minder fel als het wat donkerder is. ’s Avonds en ’s nachts is de verlichting in de tunnel bijna gelijk aan het lichtniveau van de openbare verlichting buiten de tunnel.

Dankzij de nieuwe verlichting komen fietsers gelijkmatiger van het licht in het donker. In de huidige situatie voelt het voor veel fietsers – als ze de overdag tunnel in fietsen – alsof ze een donker gat inrijden waardoor ze tegenliggers en anders obstakels niet tijdig zien. In de nieuwe situatie is deze overgang dus meer gelijkmatig. Op deze manier draagt de verlichting bij aan een groter gevoel van veiligheid voor de fietser.