5 oktober 2022

Radio Zwolle

Het geluid van de regio

WEES WIJS MET WATER

Bron: #VITENS

Duurzaam omgaan met drinkwater in huis

Dagelijks gebruiken we per persoon 119 liter water. Het meeste water gebruik je om te douchen, in bad te gaan of om de wc door te spoelen. En daar kun je met een paar kleine aanpassingen al vele liters water besparen. Goed voor je portemonnee Γ©n goed voor de natuur. Want door duurzaam met drinkwater om te gaan, houd je het grondwater op peil en de natuur groen.

10 manieren om in huis duurzamer met drinkwater om te gaan

1. Douche een minuutje korter

Tijdens een gemiddelde douchebeurt van 8,3 minuten verbruik je ongeveer 70 liter drinkwater. Dat is meer dan de helft van het drinkwater dat je dagelijks gebruikt. Door een minuut korter te douchen, bespaar je al zo 42,5 liter per persoon per week. Dat is ruim 2.200 liter per jaar!

Je doucht met 70 liter drinkwater dat kan minder

Bekijk de video

2. Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen

Laat jij ook tijdens het tandenpoetsen de kraan lopen? Zonde van al dat kostbare drinkwater dat gewoon wegloopt, zonder dat je het nodig hebt. Wanneer je twee minuten je tanden poetst, spoel je meer dan 40 liter water per keer door de gootsteen. Door de kraan even dicht te draaien, bespaar je enorme hoeveelheden water.

3. Draai de kraan niet verder open dan nodig is

Je kunt waterverspilling bij de kraan in de keuken of wastafel tegengaan door de kraan niet verder open te draaien dan nodig is. Thermostatische mengkranen helpen ook. Die geven snel en gemakkelijk water van de juiste temperatuur en daardoor spoelt er minder water ongebruikt weg.