28 november 2022

Radio Zwolle

Voel je thuis bij Radio Zwolle

Warm Thuis Zwolle helpt inwoners met een laag inkomen

Warm Thuis Zwolle helpt inwoners met een laag inkomen

De energieprijzen zijn de afgelopen tijd hard gestegen. Daarom krijgen inwoners met een laag inkomen en een hoge energierekening gratis hulp om hun huis energiezuiniger te maken. Dat doet de gemeente Zwolle samen met andere organisaties in de gemeente onder de naam Warm Thuis. De gemeente krijgt hiervoor geld van de overheid.

Gratis hulp, materiaal en advies

Warm Thuis gaat kleine aanpassingen doen zoals het plaatsen van een douchekop waarmee je minder water gebruikt, het dichten van kieren en het aanbrengen van folie achter de verwarming. Ook krijgen inwoners advies van een energiecoach en gratis hulp van een klusser die de aanpassingen gaat doen. Meestal is dit iemand uit de buurt. De gemeente helpt daarnaast een kleine groep inwoners met een eigen huis die weinig geld heeft. Bij hen worden gratis grote aanpassingen in de woning gedaan, zoals het isoleren van de buitenmuur of het plaatsen van speciaal dubbel glas in de ramen.

Slecht geïsoleerde woningen eerst

Wethouder Energietransitie Arjan Spaans: “Warm Thuis Zwolle is een prachtig initiatief. Het helpt inwoners echt met het duurzamer maken van hun huis. En dat is aantrekkelijk voor de portemonnee, want voor energie die je niet gebruikt, hoef je ook niet te betalen. Het kan dus behoorlijk schelen in de energielasten, juist ook voor de lange termijn.”

Wethouder kansengelijkheid Michiel van Willigen: “Steeds meer inwoners hebben te maken met stijgende (energie)prijzen en kunnen daardoor moeilijker rondkomen. Met een beter geïsoleerd huis valt behoorlijk wat te besparen op de energiekosten. Warm Thuis Zwolle pakt hiermee energiearmoede aan bij de bron.”

Hoe werkt het?

Vanaf 17 oktober kunnen inwoners via www.warmthuiszwolle.nl (externe link) kijken of ze in aanmerking komen voor gratis hulp en zich aanmelden via mail of telefoon.