Verkeersmaatregelen op 4 en 5 mei 

Op 4 mei is ‘s avonds de jaarlijkse herdenking bij het monument aan Ter Pelkwijkpark. Hieraan voorafgaand is de Stille Omgang. Op 5 mei viert Zwolle de vrijheid met het Bevrijdingsfestival in Park De Wezenlanden en Dance4Liberation bij de Wijthmenerplas. Deze en andere activiteiten hebben gevolgen voor het verkeer.

Hieronder volgt een overzicht van de activiteiten, verkeersmaatregelen en mogelijkheden voor openbaar vervoer en parkeren.

Dodenherdenking

Deelnemers aan De Stille Omgang verzamelen zich vanaf 19.00 uur bij Spinhuisbredehoek. Om 19.15 uur vertrekken zij voor een tocht langs voormalig Huis van Bewaring, Menno van Coehoornsingel, Stenen Pijp, Diezerkade, Brink, Rhijnvis Feithlaan, Bagijnesingel, Schoenkuipenbrug, Groot Wezenland, Burgemeester van Roijensingel, Sassenpoortenbrug, Sassenstraat, Nieuwe Markt, Samuël Hirschstraat (langs de synagoge), Schoutenstraat, Wolweverstraat, Wilhelminasingel naar Ter Pelkwijkpark. Op deze route wordt het verkeer tijdelijk opgehouden.

Vanaf 19.45 uur is de herdenking in het Ter Pelkwijkpark. Om deze in alle rust te laten plaatsvinden, is het gedeelte Wilhelminasingel, Ter Pelkwijkstraat en Kerkstraat van 19.15 tot 21.00 uur afgesloten voor al het verkeer. Hierdoor is ook de route Ter Pelkwijkstraat, Walstraat, Gasthuisplein niet beschikbaar.

Bevrijdingsfestival

Kijk voor het programma van het festival op Bevrijdingsfestival Overijssel 2024. Om de veiligheid op de looproute naar het festivalterrein te garanderen worden er een aantal wegen afgesloten. Op zaterdag 4 mei om 08.00 uur starten de wegafsluitingen in de omgeving van Park de Wezenlanden. De wegen worden op 6 mei in de loop van de dag weer geopend. De wegafsluitingen zijn globaal als volgt:

  • 4 mei vanaf 8.00 uur tot en met 6 mei 18.00 uur: Weth. Alferinkweg
  • 5 mei vanaf 8.00 uur tot en met 6 mei 01.00 uur: Groot Wezenland en Schuurmanstraat.
  • 5 mei vanaf 8.00 uur tot en met 6 mei 08.00 uur: Luttenbergstraat

Op 5 mei is voor de omgeving van het park De Wezenlanden en op de looproute van Station en het park een autoluw gebied ingesteld. Een aantal straten in Assendorp en de Stationsbuurt worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Het gaat onder andere om de Ten Oeverstraat, Grasdorpstraat, Thoden van Velzenstraat, Assendorperdijk en Terborchstraat. Vanaf 17.30 uur zijn ook de Bartjensstraat, Van der Laenstraat, Van Karnebeekstraat en Zeven Alleetjes afgesloten.

Activiteiten binnenstad

In de binnenstad zijn winkels, bedrijven, horeca en musea en dergelijke open binnen de reguliere tijden en hebben een aantal horecaondernemers bij hun terras een tappunt.

Kom met de fiets of het openbaar vervoer
De gemeente adviseert bezoekers op de fiets en met het openbaar vervoer naar Zwolle te komen. De loopafstand van het station naar de binnenstad en Park De Wezenlanden is minder dan tien minuten.

Parkeren auto’s

Bezoekers die willen parkeren, kunnen het beste gebruik maken van de reguliere parkeergarages en parkeerlocaties. Meer informatie over parkeren in Zwolle is te vinden op Parkeren | Gemeente Zwolle.

Dance4Liberation

Het dancefestival Dance4Liberation is ook dit jaar bij de Wijthmenerplas. Kijk voor het programma op Dance4Liberation. Voor bezoekers komend met het openbaar vervoer zijn er bussen vanaf de zuidzijde van het station. In de omgeving van de Ceintuurbaan zijn bushaltes ingericht waardoor doorgaand verkeer op de Ceintuurbaan en bij de Marslanden te maken krijgt met hinder.

Op de Ceintuurbaan is overdag één rijstrook afgesloten in de richting van de A28. Na 21.00 uur is verkeer in deze richting volledig afgesloten en wordt verkeer via de Oldeneelallee en IJsselallee omgeleid. De rijbaan van de A28 in de richting naar de N45 blijft open. In de avond en nacht zijn de Nipkowstraat en Gerenweg op bedrijventerrein Marslanden afgesloten.