25 juni 2022

Radio Zwolle

Het geluid van de regio

Tweede boek misdaadauteur Kars Bakker

Bron: #Zwollenieuws

Tweede boek misdaadauteur Kars Bakker: de onvermijdelijke overstap naar de harddrugs

Misdaadauteur Kars Bakker

Misdaadauteur Kars Bakker Foto: Kars Bakker

Misdaadauteur Kars Bakker staat aan de vooravond van de lancering van zijn tweede boek wat gaat over de overstap van de wietteelt naar de harddrugs. In zijn eerste boek beschrijft de Zwollenaar de ins en outs van de wietteelt, wat op zich al geen ongevaarlijke onderneming is. Maar waar geld is, zijn drugs en in de cocaïne en pillen is nog veel meer te verdienen. Daarover gaat deel twee.

Wie het eerste deel over de wiethandel leest wordt gaandeweg steeds verder in de wiethandel gezogen. Kars Bakker beschrijft aan de hand van Robin het hele proces van het opzetten van een ‘hok’ tot de verkoop. En dan is te lezen dat ook de wiethandel niet even gemakkelijk scoren is, maar keihard werken in een vijandige omgeving met alle gevaren van dien. Het verhaal gaat over veel geld, snelle auto’s en wapens. Maar ook over de angst om ontdekt te worden, niet alleen door zogenaamde rippers, maar ook de angst voor de politie.

Kars Bakker schrijft rauw en direct en voor een deel uit eigen ervaring. Hij zat in de cellen van PI Zwolle en PI Lelystad, daarvoor in jeugdgevangenissen omdat hij in ‘het wereldje’ heeft gezeten en allerlei rottigheid heeft uitgehaald in zijn puberjaren. Hij werd opgepakt voor ‘wiet’, maar ook geweld en kwam daardoor tussen ‘de grote jongens’ terecht. En als ervaringsdeskundige gebruikt hij deze ervaringen voor zijn boeken.

Deel twee gaat over de overstap van de wiet naar het nog grotere geld: de harddrugs. Iets wat best link is, maar wat Bakker zelf altijd heeft kunnen vermijden. ”Maar je moet wel sterk zijn om er uit te blijven, sommigen trappen er wel in.” Dat overkomt ook Alex, de tweede hoofdpersoon uit het eerste boek. ”Het is niet de bedoeling, maar het gebeurt op een gewiekste manier”, zegt Bakker. ”Een klein foutje kan al betekenen dat je in de wereld van de drugskartels wordt gesleept.”

Nietsontziend

De boeken van Kars Bakker zijn ook een waarschuwing voor de drugswereld: ”Je zie het hand over hand toenemen op dit moment. De opkomst van christal meth, Zuid-Amerkanen die hier de dienst gaan uitmaken. In deze wereld gaat het niet om een spelletje rummikub, maar om keihard geweld. Een nietsontziende wereld. Daarom heeft Kars Bakker in zijn tweede boek nog meer gewelddadigheid gebruikt tot het een explosie uitmondt in deel 3. Hij zegt: ”Het witte poeder kan net zo goed bloedrood zijn.”

Over de auteur

Kars Bakker (1972) is opgegroeid in Zwolle. Op zijn dertiende jaar ging hij uit huis en heeft veel meegemaakt. In de meeste karikaturen waar hij over schrijft zit wel een stukje van hem in. In 2020 kreeg hij het zwaar, eigen bedrijf failliet door een ongeluk, arbeidsongeschikt en ineens zeeën van tijd. Waardoor het schrijven nu precies ontstaan is, is nog steeds onduidelijk. Wel is duidelijk dat hij door bleef schrijven en het leuk vond. Zo is het boek Baas boven baas, deel 1 eigenlijk ontstaan. Op 11 juni verschijnt deel 2 van zijn trilogie.

Het boek Baas boven Baas is vanaf morgen te bestellen via boekscout