28 juni 2022

Radio Zwolle

Het geluid van de regio

Standbeeld staatsman Thorbecke tijdelijk opgeslagen


Bron:#GemeenteZwolle

ZWOLLE- Begin 2019 is het standbeeld van Thorbecke verplaatst van de voormalige rotonde op het Stationsplein naar het Lübeckplein.

Het beeld maakte plaats voor de bouw van de nieuwe ondergrondse fietsenstalling en de herinrichting van het Stationsplein. Nu de fietsenstalling gerealiseerd is en de herinrichting van het Stationsplein zijn afronding nadert, is de gemeente Zwolle gestart met de voorbereidingen om het beeld weer terug te plaatsen op het Stationsplein.
Het standbeeld van Thorbecke staat op een twee meter lange betonnen sokkel met natuursteen die maar liefst zeshonderd kilo weegt.

Afgelopen woensdag 21 april werd het beeld van de sokkel gescheiden. Het beeld van Thorbecke ging vervolgens naar de werkplaats van Binder Art Services buiten Zwolle.

En de sokkel is alvast naar de definitieve plek verhuisd. Op donderdag 22 april zorgde aannemer NTP voor het weghalen en verplaatsen van de sokkel van het Lübeckplein naar het werkterrein van aannemer Boskalis. Vervolgens plaatste Boskalis de sokkel op de definitieve plek van het beeld op het Stationsplein.

Dat is ter hoogte van de hoofdingang van het stationsgebouw en de nieuwe vijver.
Het standbeeld van Thorbecke wordt waarschijnlijk in september 2021 op de sokkel teruggeplaatst.