21 maart 2023

Radio Zwolle

Het geluid van de regio

Schone Rivieren is de winnaar van de Rode Vuist 2023.

Bron/foto:#Schone Rivieren

Regiodirecteur Joline de Weerdt ontving de prijs voor een bijzondere inzet voor een mooi en sociaal Overijssel uit handen van PvdA-Statenlid Hans Nooter en Tijs de Bree. De Rode Vuist wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt.

Het project Schone Rivieren is een initiatief van IVN Natuureducatie in samenwerking met lokale partners. Samen met meer dan duizend vrijwilligers pakken zij plasticvervuiling in Nederland aan. Met als ultiem doel: plasticvrije rivieren in 2030.

“Iedereen die wel eens langs een rivier heeft gewandeld heeft het zien liggen,” zegt Nooter. “Plastic flesjes, dopjes, bordjes, verpakkingen. Het maakt niet uit of je bij de IJssel, de Vecht of de Dinkel loopt, zwerfafval drijft er doorheen en spoelt aan. Schone Rivieren gaat die vervuiling tegen. Ze ruimen samen met vrijwilligers duizenden kilo’s afval op. Ze doen onderzoek naar de herkomst van het afval, en samen met bijvoorbeeld verenigingen, bedrijven en gemeenten werken ze aan bewustwording en concrete oplossingen zodat er straks hopelijk geen plastic meer in onze rivieren terecht komt.”
Meer informatie treft u in het bijgevoegde persbericht.