1 december 2022

Radio Zwolle

Voel je thuis bij Radio Zwolle

Schetsen uit 300 jaar Zwols Joods leven

ZWOLLE= In de serie Verhalen over Zwolle biedt het Erfgoedplatform Zwolle, eindelijk weer na corona, een avond aan in Waanders in de Broeren op vrijdagavond 22 april. Dit keer met verhalen over de joods gemeenschap in Zwolle.

In de Middeleeuwen was er al een joodse gemeenschap in Zwolle. Die werd uitgeroeid in 1349. De pest woedde in “Europa”. De joden kregen de schuld daarvan en werden massaal verbrand. Ook in Zwolle.

Het duurde tot 1721 tot er een nieuwe joodse Zwolse gemeenschap ontstond. Joden mochten lid worden van het koopmansgilde en droegen bij aan de welvaart van de stad. Vandaar dat Zwolle tolerant was. In 1722 werd er zelfs een joodse begraafplaats ingericht op de Luurderschans, buiten de stad. Ondanks de toename van de joodse bevolking, het stichten van een synagoge, het aanstellen van een opperrabbijn, bleven de joden tweederangsburgers. Koopman mochten ze zijn maar van andere beroepen werden ze uitgesloten. Weinigen van de honderden joodse Zwollenaren keerden terug na de holocaust.

Hoe vergaat het hen nu? Ingrid Petiet (vz Joodse Gemeente Zwolle) en Jaap Hagedoorn (vz. ST. Zwolse Stolpersteine, vz. St. Voortbestaan Synagoge Zwolle) vertellen en zingen daarover.

De lezing start op vrijdag 22 april om 20.00 uur (inloop 19.30 uur). De toegang voor deze lezing is gratis. Aanmelden voor de lezing kan via een mail
aan communicatie@waandersindebroeren.nl(link stuurt een e-mail).

Na aanmelding krijgt u bericht.