25 juni 2022

Radio Zwolle

Het geluid van de regio

OPROEP !!


Bron/foto: #OverijsselViertVrijheid


OVERIJSSEL- Help ons met de exacte locatie en datum van deze Overijsselse oorlogsfoto!
Voor een aantal foto’s uit de pop-up tentoonstelling “WO2 in 50 Overijsselse foto’s” zijn we nog op zoek naar de precieze locatie en datum. Deze foto is in ieder geval in 1945 in Zwolle is gemaakt. Heeft u meer informatie? Neem contact met ons op via www.overijsselviertvrijheid.nl of laat het hier een comment achter.
“Op 11 april 1945 werden 66 mannen uit Heino door de Duitse bezetters gegijzeld vanwege een incident waarbij een Duitse soldaat door zijn been geschoten werd door het Nederlandse verzet. Er waren zelfs verhalen dat die soldaat daarbij gestorven was. Daar waren tegenstrijdige berichten over ontstaan in de loop der jaren.

Na een nacht te hebben doorgebracht in een café in Heino werden ze, terwijl de Canadezen Heino naderden, gedwongen om naar Zwolle te lopen. Onderweg bedreigden de Duitse soldaten hen meerdere keren met de dood. In Zwolle werden ze indringend ondervraagd over hun vermoedelijke verzets-activiteiten. De gijzelaars gingen ervan uit dat hun laatste uur geslagen had, maar er gebeurde niets. De inwoners van Zwolle gaven de hongerige mannen brood. Heino was inmiddels bevrijd door de Canadezen.


Deze foto is waarschijnlijk gemaakt in Zwolle op zaterdag 14 april, toen alle gijzelaars ongedeerd terugkeerden richting Heino en de bevrijding alsnog kon worden gevierd. De vlaggen waren in Heino niet uitgestoken voordat alle gijzelaars veilig in het dorp terug waren.”


https://www.overijsselviertvrijheid.nl/nieuws/69/oproep-help-met-het-achterhalen-van-de-locaties-en-data-van-deze-overijsselse-oorlogsfotos”