25 juni 2022

Radio Zwolle

Het geluid van de regio

OPROEP !!


Bron/foto: #OverijsselViertVrijheid


Help ons met de exacte locatie en datum van deze Overijsselse oorlogsfoto!
Voor een aantal foto’s uit de pop-up tentoonstelling “WO2 in 50 Overijsselse foto’s” zijn we nog op zoek naar de precieze locatie en datum. Deze foto is in ieder geval in 1944 in Zwolle gemaakt. Heeft u meer informatie? Neem contact met ons op via de website of laat een comment achter!


“Op deze foto, waarschijnlijk uit 1944, zien we Corrie Kieft. Zij was één van de koeriersters die illegale kranten, identiteitsbewijzen, distributiebonnen voor onderduikers en zelfs wapens op de fiets vervoerde voor de verzetsgroep ‘ De Groene ‘ van Henk Beernink. Jonge vrouwen konden zich in de oorlog makkelijker verplaatsen. Jonge mannen liepen een veel groter risico om opgepakt te worden.


Koerierswerk voor het verzet was heel gevaarlijk en een aantal van hen werden toch opgepakt in de oorlog en geëxecuteerd. In maart 1945 werd Corrie Kieft gearresteerd door de beruchte Zwolse politieman Piet Cieraad van de Sicherheitsdienst. Ze werd afgevoerd naar Kamp Westerbork, maar zou de oorlog wel overleven.”

https://www.overijsselviertvrijheid.nl/nieuws/69/oproep-help-met-het-achterhalen-van-de-locaties-en-data-van-deze-overijsselse-oorlogsfotos