27 november 2022

Radio Zwolle

Voel je thuis bij Radio Zwolle

Oekraïense vluchtelingen op meerdere locaties

Bron: GemeenteZwolle

ZWOLLE- Het college van burgemeester en wethouders heeft op vrijdag 11 maart besloten om op alvast twee plekken in de stad Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Daarmee levert Zwolle een bijdrage in de gevraagde 2000 plekken binnen de Veiligheidsregio IJsselland.

Eind vorige week deed de Veiligheidsregio IJsselland een dringende oproep aan alle elf gemeenten om op heel korte termijn 1000 plekken te organiseren en snel daarna nog eens 1000 bedden beschikbaar te stellen om vluchtelingen uit de Oekraïne op te vangen. Voor de komende twee weken zijn er 900 bedden beschikbaar bij Summercamp in Heino en ook is er vanaf vandaag opvang beschikbaar in Lemele voor 100 mensen.

In Zwolle worden op dit moment twee locaties klaar gemaakt voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Het gaat om circa 25 plekken in het noodgebouw van Berkumstede van zorgorganisatie Driezorg in Berkum en 50 tot 60 plekken in een deel van het Dominicanenklooster aan de Assendorperstraat. Beide locaties kunnen in de loop van volgende week in gebruik genomen worden. Daarnaast voert de gemeente gesprekken over mogelijkheden voor opvang in leegstaande kantoorgebouwen op Oosterenk en in de omgeving van de IJsselhallen.

Burgemeester Peter Snijders: “Ik ben blij dat het gelukt is op korte termijn plekken te vinden in Zwolle. De gemeenteraad en het college hebben al snel na het begin van de oorlog in Oekraïne uitgesproken in onze stad mensen op te willen vangen die op de vlucht zijn. Want dat past Zwolle. We hebben nu – in aanvulling op de plekken die al in de regio beschikbaar zijn – 85 plekken gevonden in onze stad. We zoeken verder naar nog meer geschikte opvangplekken in Zwolle. Het spreekt vanzelf dat wij deze ontheemde mensen graag ontvangen in onze stad. Daarom doen we zaterdag ook mee met de actiedag van Europese gemeenten voor solidariteit met Oekraïne.”

De burgemeester benadrukt dat er naast opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen ook nog steeds gezocht wordt naar opvangplekken voor asielzoekers en vluchtelingen uit andere landen. “Die behoefte was en is onverminderd groot en daarover zijn we als gemeente in gesprek met het COA.”

Naast de hierboven genoemde locaties zijn er in Zwolle vluchtelingen ondergebracht bij een aantal gastgezinnen via Zwolle voor Oekraïne. Voor de acute opvang van vluchtelingen die zich hier melden is er nu ruimte in Heino. Zwollenaren die met spoed onderdak zoeken voor Oekraïners of andere vragen hebben rond de opvang van vluchtelingen kunnen mailen naar oekraine@zwolle.nl

Meer informatie en een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden over de opvang van Oekraïense vluchtelingen is te vinden op www.zwolle.nl/oekraïne.