4 december 2022

Radio Zwolle

Voel je thuis bij Radio Zwolle

Monument Pilotenlaan

Monument Pilotenlaan

Kinderen van basisschool De Octopus herdenken bij het monument aan de Pilotenlaan de Zwolse bevrijdingsdag. Zij staan in het bijzonder stil bij de vliegers die zich voor onze vrijheid hebben ingezet. De wijkwethouder woont de plechigheid bij.

Het monument dat door De Octopus is geadopteerd, werd onthuld op 14 april 1992 in Schellerbroek. In deze wijk zijn straten vernoemd naar geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn omgekomen.

Het monument bestaat uit een roestvrijstalen plaat, in omgekeerde V-vorm gevouwen, waarop de afgebroken propeller van de in Zwolle neergestorte Handley-Page-Hampden ZN-D/AE 123 is bevestigd.

Herdenking 4 mei

Ieder jaar vindt op 4 mei de jaarlijkse Dodenherdenking plaats bij het monument in het Ter Pelkwijkpark voorafgegaan door de Stille Omgang. De Commissaris van de Koning, de burgemeester en enkele wethouders nemen hieraan deel.  

Ieder jaar op 4 mei wordt ook in Windesheim een herdenking georganiseerd bij het graf van Luitenant D.J.S. Turner, waarna om 20.00 uur, net al in de rest van Nederland, ruimte is voor herdenken tijdens de 2 minuten stilte. Lees hier het hele verhaal over Luitenant D.J.S. Turner.

VIERING 5 mei

In Park de Wezenlanden vindt ieder jaar op 5 mei het Bevrijdingsfestival Overijssel plaats. De viering begint ’s ochtends bij het hoofdpodium in Park de Wezenlanden met het ontsteken van het bevrijdingsvuur dat atleten van Atletiekvereniging PEC 1910 uit Wageningen hebben opgehaald. Bevrijdingsfestival Overijssel is de organisator. De burgemeester houdt een toespraak en kondigt het openingsconcert aan. Ook de wethouders bezoeken het festival en vragen aandacht voor verschillende projecten.

Het Bevrijdingsfestival is sinds 1991 uitgegroeid van een intiem festival op het Grote Kerkplein, naar een groter festival op de Turfmarkt, tot het huidige grootschalige, maar nog steeds sfeervolle festival in park De Wezenlanden.

Van heinde en verre komen mensen naar Zwolle om de vrijheid te vieren. Het is dan ook één van de grootste en inhoudelijk sterkste bevrijdingsfestivals. In 2020 kon het festival vanwege Covid-19 niet door gaan. Het is nog niet bekend wat de plannen voor 2021 zijn.