2 oktober 2022

Radio Zwolle

Het geluid van de regio

Marty de Wolf

bron/foto:#GemeenteZwolle

Hoeveel kinderen de honderdjarige Marty de Wolf uit Zwolle heeft geholpen, weet ze niet precies. Maar dat de toekomst van véél Zwolse scholieren er zonder juf Marty heel anders had uitgezien, staat wel vast!

Woensdag bracht burgemeester Peter Snijders de eeuweling een bezoek met hartelijke felicitaties. Heel bijzonder, vond de burgemeester, dat Marty dankzij vooruitstrevende ouders als meisje in die tijd naar de HBS kon. Net als al haar broers en zussen, acht in getal. Snijders noemde haar een heel bijzondere burger, die flink heeft bijgedragen aan gelijke kansen van alle Zwollenaren.

Marty de Wolf werd op 3 augustus 1922 geboren in de Urksteeg, het huidige Holtenbroek. Na de HBS volgde Marty de opleiding tot lokettiste bij de spoorwegen. Met veel plezier benutte ze de mogelijkheid van vrij reizen voor spoorpersoneel, onder meer naar Suriname, Indonesiё, Afrika, Costa Rica en Canada. Tot op haar 98e bezocht ze tweemaal per jaar haar zus in de VS.

De promotiemogelijkheden voor een vrouw bij het spoor waren in die tijd beperkt. Marty besloot het roer om te gooien en ging naar de kweekschool. Ze werkte liefst met kinderen met leer- en opvoedingsmoeilijkheden: dat geeft meer voldoening dan lesgeven aan een standaardklas, vond ze. In de avonduren bleef ze doorstuderen, het laatst akoepedie aan de Universiteit van Utrecht.

Marty trok tot voor kort elke ochtend haar baantjes in het openluchtzwembad. Ze is gek op spelletjes, zoals scrabble en de cryptogram op zaterdag in de Stentor. Tot november vorig jaar heeft Marty de Wolf zelfstandig gewoond. Na een korte ziekenhuisopname is ze verhuisd naar de Kievitsbloem.