21 maart 2023

Radio Zwolle

Het geluid van de regio

LINTJE VOOR Theo RUNHAAR

bron/foto:gemeente Zwolle

ZWOLLE- Vanmiddag nam Theo Runhaar afscheid als voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Zwolle & regio, in Grand Café Het Wijnhuis in Zwolle.
Bij die gelegenheid mocht ik hem verrassen met de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn grote verdiensten voor de horeca in Zwolle en de regio.

Ruim 35 jaar lang runde Theo Runhaar Grand Café het Wijnhuis. Begin jaren tachtig zette hij daarmee een nieuw concept neer en was hij zijn tijd vooruit. In 2012 stelde hij zich verkiesbaar als voorzitter van de KHN afdeling Zwolle en werd met brede steun verkozen.

Theo slaagde erin vernieuwing op gang te brengen. Hij was de spil van de horeca: constructief en verbindend. Maar hij was meer dan alleen belangenbehartiger van de horeca. In alles woog hij het belang van de stad mee, in de overtuiging dat een levendige, aantrekkelijke stad en een goede, gastvrije horeca elkaar versterken. Zo stond hij aan de wieg van het ZwolleFonds, dat zich daarvoor inzet en waarvoor hij bestuurlijk actief blijft.

Met zijn oog voor de menselijke maat en verbindingskracht speelde Theo in coronatijd een cruciale rol. Mede dankzij hem kreeg de Zwolse corona-aanpak en ondersteuning van (horeca)ondernemers ook landelijk navolging.