30 juni 2022

Radio Zwolle

Het geluid van de regio

Leerlingen Thomas a Kempis College maken thuis 300 nestkastjes


Bron/foto: #GemeenteZwolle
ZWOLLE- Leerlingen van het Thomas a Kempis College helpen de gemeente Zwolle en ROVA de eikenprocessierups te bestrijden.


De leerlingen zetten thuis 300 nestkastjes voor koolmezen in elkaar. Koolmezen zijn de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups en helpen zo bij de natuurlijke bestrijding ervan. De gemeente zorgt voor pakketten die de kinderen op school af kunnen halen. Docent Klaas-Jan van de Belt maakt een tutorial voor de leerlingen zodat ze er thuis mee aan de slag kunnen.


De nestkastjes zijn gemaakt van duurzaam Zwols hout. Binthout verzorgt de bouwpakketten. De kastjes worden in elkaar gezet door de leerlingen uit het eerste leerjaar van het Thomas a Kempis College.
Als het nestkastje af is, mogen de leerlingen het zelf ophangen in de buurt van eikenbomen. Vervolgens sturen ze een leuke, originele foto naar de docent.


De koolmees is een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. De vogel vindt de rups erg lekker en eet deze op. Door nestkastjes voor koolmezen in de buurt te hangen van eiken, kan de eikenprocessierups op een natuurlijke manier verdrongen worden. De gemeente en ROVA gaan zoveel mogelijk voor bestrijding op een natuurlijke manier.


https://www.zwolle.nl/leerlingen-thomas-a-kempis-college-in-zwolle-maken-thuis-300-nestkastjes-tegen-eikenprocessierups