21 maart 2023

Radio Zwolle

Het geluid van de regio

Koninklijke Onderscheiding

Onder embargo tot maandag 30 januari 18.00 uur Koninklijke Onderscheiding
Burgemeester Peter Snijders reikt maandag 30 januari aanstaande omstreeks 17.45 uur de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau uit aan Theo Runhaar. De onderscheiding is toegekend op grond van zijn grote verdiensten voor de horeca in Zwolle en de regio. De onderscheiding wordt uitgereikt tijdens zijn afscheid als voorzitter van KHN afdeling Zwolle & regio in Grand Café Het Wijnhuis in Zwolle. 

Ruim 35 jaar lang runde Theo Runhaar Grand Café het Wijnhuis, nog steeds een begrip in de stad. Begin jaren tachtig zette hij daarmee een nieuw concept neer en was hij zijn tijd vooruit. Daarnaast was hij bestuurlijk actief binnen Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Zwolle & Regio. In 2012 stelde hij zich verkiesbaar als voorzitter, een voordracht die breed werd gesteund.  Als voorzitter van KHN afdeling Zwolle & regio slaagde Theo Runhaar erin vernieuwing op gang te brengen. Hij was de spil van de horeca: constructief en verbindend. Maar hij was meer dan alleen belangenbehartiger van de horeca. In alles woog hij het belang van de stad mee in de overtuiging dat een levendige, aantrekkelijke stad en een goede, gastvrije horeca elkaar versterken.

Zo stond hij aan de wieg van het ZwolleFonds, een samenwerkingsverband dat zich daar bij uitstek voor inzet en waarvoor hij bestuurlijk actief blijft.   Met zijn pioniersgeest, oog voor de menselijke maat en verbindingskracht speelde Theo Runhaar in coronatijd, evenals tijdens de eerdere kredietcrisis, een cruciale rol. Hij heeft zich daarbij als voorzitter onderscheiden en stad en regio veel goeds gebracht. Mede dankzij hem kreeg de Zwolse corona-aanpak en ondersteuning van (horeca)ondernemers landelijk navolging.