30 november 2022

Radio Zwolle

Voel je thuis bij Radio Zwolle

Iedereen kan helpen om het verkeer veiliger te maken.

bron#VVN

Iedereen kan helpen om het verkeer veiliger te maken.

Wil je weten wat jouw school samen met VVN kan doen aan een veilige schoolomgeving?

Meld je aan voor ons webinar op 15 juni.

Draag bij aan een veiliger verkeer

De oplossing voor het tegengaan van verkeersslachtoffers ligt vooral bij onszelf: iedereen kan bijdragen aan veiliger verkeer! Hoe? We geven je 7 tips. 

1 | Rij MONO

Het is levensgevaarlijk: even een Whatsappje sturen achter het stuur of tijdens het fietsen de route checken op je smartphone. Raak jij afgeleid door je telefoon en vind je het moeilijk om de verleiding te weerstaan? Stel je telefoon dan zo in dat je automatisch tijdens het rijden geen meldingen meer ontvangt. Check ‘Hoe kan ik MONO rijden‘ voor de how to!

2 | Be the change

Goed voorbeeld doet goed volgen. Zo weten we bijvoorbeeld dat als jij je hand uitsteekt, de fietsers achter je eerder geneigd zijn ook hun hand uit te steken! Werkt dit ook voor ander veilig verkeersgedrag denk je? Geef het goede voorbeeld en test het zelf!

3 | Val op!

Zorg dat je gezien wordt. Zet je (fiets)verlichting aan in het donker of bij slecht zicht. Is je lampje stuk? Zie dit artikel dan als jouw persoonlijke reminder om hem nรบ te vervangen. ๐Ÿ˜‰

4 | Slow down

Haastige spoed is zelden goed, zeker in het verkeer. Houd je aan de snelheid en geef medeweggebruikers voldoende ruimte. Merk je dat je toch vaak haast hebt als je onderweg bent? Check je route dan vooraf en ga iets eerder van huis, zodat je ruim de tijd hebt om – veilig – van A naar B te komen.

5 | Bob? Zeg het hardop!

Swipe maar naar links: alcohol en verkeer zijn geen goede match. Feestje, borrel of etentje? Spreek van tevoren af wie de Bob is, zodat het voor iedereen duidelijk is dat deze persoon geen alcohol gaat drinken. Zo wordt het voor hem of haar makkelijker om Bob te blijven. Daar kun je mee thuiskomen!

6 | Meld onveilige verkeerslocaties

Een onoverzichtelijk kruispunt? Wegpiraten in een 30 km-zone? Meld onveilige verkeersituaties bij ons Participatiepunt! Wij brengen alle meldingen in kaart en delen advies over hoe je de situatie kunt aanpakken.