30 november 2022

Radio Zwolle

Voel je thuis bij Radio Zwolle

Helmplicht vanaf 1 januari

Helmplicht vanaf 1 januari ook voor scooters en snorfietsers

Het dragen van een helm op scooters en andere snorfietsen met een blauw nummerbord wordt vanaf 1 januari 2023 verplicht gesteld. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vorige week bekend gemaakt. 

Helmplicht scooters

Voor wie geldt verplichting?

Deze verplichting geldt voor snorfietsen en scooters (met een blauw nummerbord) die maximaal 25 kilometer per uur kunnen rijden, waaronder ook deelscooteraanbieders als Felyx, Check en GO sharing. Naast een brom- of motorhelm is ook een goedgekeurde speedpedelec-helm toegestaan. Op het niet dragen van de helm staat vanaf een boete van € 100,-. 

Snorfietser niet overal welkom op fietspad

Vanaf 1 januari 2023 mogen snorfietsers nog op fietspaden blijven rijden, maar op verschillende plekken in het land is al bepaald dat snorfietsers op de rijbaan moeten rijden. Zo moeten in Amsterdam en Utrecht snorfietsers bijvoorbeeld al de rijbaan op (daar geldt nu ook al een helmplicht). Met deze trend is het verplicht stellen van helmen een goede ontwikkeling volgens Veilig Verkeer Nederland. De gevolgen van een ongeval zijn op de weg zijn namelijk vaak groter dan op het fietspad. Ook is het goed voor de eenduidigheid als alle snorfietsers een helm moeten dragen.

Rijbaan snorfiets Amsterdam Utrecht

In Amsterdam en Utrecht zijn snorfietsers niet welkom op het fietspad

Je hebt misschien gemist