25 juni 2022

Radio Zwolle

Het geluid van de regio

Griepalert.nl: Griep komt terug!


ALGEMEEN- Ondanks het feit dat Griepalert.nl nauwelijks meldingen van griep ontvangt komt de griep terug!
Waar normaal nu de start van het griepseizoen zichtbaar zou zijn is het aantal meldingen op het platform historisch laag. Vorig jaar liepen de meldingen op tot ruim dertigduizend per maand; nu zijn het er slechts drieduizend. Waar is de griep gebleven?


Virussen zijn dood noch levend. Een griepvirus is genetisch materiaal (DNA of RNA) verpakt in een mantel van eiwitten en vetten. Griepvirussen kunnen uitermate goed “bewaard blijven” in een reservoir. Het reservoir kan bijvoorbeeld een vogel zijn die geïnfecteerd raakt en zelf niet ziek wordt van het virus, maar het virus wel met zich meedraagt en vermenigvuldigt. Daardoor is het uitbannen van virussen, zoals het influenzavirus dat griep veroorzaakt, zeer onwaarschijnlijk.
Virussen zijn altijd onder ons, sterker nog, er zijn waarschijnlijk meer soorten virussen dan sterren in het heelal (10^30). We kennen maar 30.000 van de virussen en daarvan maken slechts een relatief klein aantal, namelijk zo’n 150, ons ziek.


Sommige virussen, zoals het influenzavirus (griepvirus), veranderen regelmatig van samenstelling om te proberen ons immuunsysteem te misleiden. Elke griepvariant is net een beetje anders dan de voorgaande waardoor ons immuunsysteem het minder goed herkent. Daarom is het jaarlijkse griepvaccin een cocktail van drie á vier van de meest recente en veelvoorkomende varianten en wordt deze cocktail constant geactualiseerd.


Volgens Nederlands onderzoek: alle kinderen krijgen griep.
Bron/ foto: vermeldingen: [1] R. Bodeweges, et al. Prevalence of Antibodies against Seasonal Influenza A and B Viruses in Children in Netherlands. 2011.
[2]Frank Wen, et al. Explaining the geographical origins of seasonal influenza A (H3N2). 2016. Royal Society, Volume 283, issue 1838