2 juli 2022

Radio Zwolle

Het geluid van de regio

Gemeente toets vaker integriteit en strafblad


Bron: #GemeenteZwolle
ZWOLLE- De Gemeente toets vaker integriteit en strafblad bij vergunning of subsidie
De gemeente Zwolle kan vanaf 1 juli aanstaande vaker toetsen of iemand die een vergunning of subsidie aanvraagt integer is en geen strafbare feiten heeft gepleegd.
Het gemeentelijke Bibob-beleid uit 2005 is aangepast en uitgebreid naar aanleiding van wettelijke en maatschappelijke ontwikkelingen.

In het huidige beleid wordt er altijd een Bibob-toets gedaan als er een vergunningaanvraag voor horeca, coffeeshop, seksinrichting en speelautomaten wordt gedaan.
Vanaf 1 juli wordt dit uitgebreid met een toets voor een vechtsportgala en grote vastgoedtransacties.
In een aantal gevallen kan er ook een Bibob-toets gedaan worden als er informatie is waarbij de integriteit van de aanvrager twijfelachtig is.

Het gaat hierbij om vergunningen voor bijvoorbeeld slijterijen, evenementen, standplaatsen, verkoop van vuurwerk, kansspelautomaten, omgevingsvergunning Bouw- en Milieu, bij subsidieaanvragen of overheidsopdrachten.
In een Bibob-toets wordt gekeken naar de financiering van het bedrijf en of de aanvragers een strafblad hebben. Ook wordt er gekeken of bijvoorbeeld financiers het het bedrijf willen gebruiken om geld wit te wassen.