30 juni 2022

Radio Zwolle

Het geluid van de regio

Erkenning van het leed van Molukkers


De burgemeesters van Almelo, Deventer, Hellendoorn, Rijssen-Holten, Wierden en Zwolle hebben de brief voor erkenning van het leed van Molukkers ook ondertekend.

Op 20 maart 2021 deden burgemeesters van elf gemeenten met grote Molukse gemeenschappen een oproep aan de Nederlandse regering om het leed te erkennen dat de Molukkers is aangedaan na hun aankomst in Nederland.

De zes gemeenten kennen net als de 11 initiatiefnemende gemeenten een grote Molukse gemeenschap. De burgemeesters van deze zes gemeenten waren verrast over de brief, waarover zij niet eerder benaderd waren.
Omdat de burgemeesters zien en voelen dat het initiatief uit een goed hart komt, is contact gezocht met de initiatiefnemers om te laten weten dat zij de strekking graag ondersteunen en delen.

Erkenning is ook namens deze burgemeesters van groot belang. De Molukse gemeenschap voelt nog iedere dag de pijn uit het verleden. Erkenning van het aangedane leed uit het verleden, zal de Molukse gemeenschap kracht geven om in vertrouwen vooruit te durven kijken.

Almelo, burgemeester Arjen Gerritsen
Deventer, burgemeester Ron König.
Hellendoorn, burgemeester Anneke Raven,
Rijssen-Holten, burgemeester Arco Hofland,
Wierden, burgemeester Doret Tigchelaar-Van Oene,
Zwolle, burgemeester Peter Snijders