25 juni 2022

Radio Zwolle

Het geluid van de regio

Dodenherdenking 2021


Bron:#NOS foto: #NationaleDodenherdenking
ALGEMEEN- Op 4 mei staat Nederland stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna.

De NOS besteedt er aandacht aan met rechtstreekse uitzendingen en documentaires, zoals over schrijfster Etty Hillesum. Daarnaast wordt het thema Vrouwen in Verzet uitgelicht. Dat gebeurt niet alleen met de tv-documentaire over verzetsleidster Jacoba van Tongeren, maar ook met speciale content voor NOS.nl en de sociale media van de NOS (waarover later meer).
In de speciale herdenkingsuitzending van het NOS Jeugdjournaal staan drie verhalen van kinderen die een oorlog meemaakten centraal.

Zo is daar de Joodse Betty Metzelaar. Nu is ze 88, maar ze was 9 toen ze met haar zus moest onderduiken. Jarenlang leefde ze in angst.
Ook is een dubbelportret te zien van oma Tineke (86) en haar achterkleinzoon Thomas (12). Tineke van Ommen is Indisch en woonde als kind in Nederlands-Indië. Na de inval van de Japanners werd haar vader opgepakt en tewerkgesteld aan de Birma-spoorlijn.
Daar is hij waarschijnlijk door honger en uitputting om het leven gekomen. Thomas heeft over de oorlog in Nederlands-Indië een spreekbeurt gemaakt.

Sedra van 13 komt uit Syrië. Samen met haar ouders, jongere broer en zusje vluchtte ze voor de oorlog daar. Ze beleefde angstige momenten en maakte beschietingen mee. Nu leeft het gezin in veiligheid in Nederland.
De uitzending wordt gepresenteerd door Annabelle Zandbergen.
Dinsdag 4 mei, 18.40-19.00 uur, NPO Zapp
https://over.nos.nl/nieuws/dodenherdenking-2021-bij-de-nos/