25 juni 2022

Radio Zwolle

Het geluid van de regio

De Canadees Léo Major (1921-2008) geldt als dé bevrijder van Zwolle.

De Canadees Léo Major (1921-2008) geldt als dé bevrijder van Zwolle.

ANNO_ZWOLLE

#HISTORISCHCENTRUMOVERIJSSEL

ZWOLLE- Hij was er al bij op D-Day op de stranden van Normandië en rukte met zijn Régiment de la Chaudière op naar het noorden. Vanuit het zuiden en oosten naderden Canadese legertroepen op 13 april Zwolle. De Duitsers hadden de stad al grotendeels verlaten, maar dat was de Canadezen niet bekend. Léo en zijn maat Willy Arsenault werden er als verkenners op uitgestuurd. Arsenault werd bij de spoorwegovergang in Zalné dodelijk getroffen door Duits geweervuur.

Major trok alleen verder en nam enkele in de stad achtergebleven Duitsers gevangen. Hij berichtte aan zijn superieuren dat Zwolle vrij was. Zwolle ontkwam daardoor aan hevige beschietingen door de geallieerden. Daarop trokken de Canadezen zowel via de Wipstrikkerallee als via Assendorp naar de binnenstad.

Léo Major staat hier, met een ooglapje van een eerdere verwonding, tussen Zwollenaren die na de bevrijding betrokken waren bij de ordehandhaving. Vanaf 1970 kwam Leo regelmatig naar Zwolle bij herdenkingen van de bevrijding. In 2005 werd hij tot ereburger van Zwolle benoemd, en in 2009 is postuum een straatnaam naar hem vernoemd: de Leo Majorlaan.

HCO-collectie: FD026841
Maker: Frits Kuipers
Locatie: Wipstrikkerallee
Datering: 14 april 1945