27 november 2022

Radio Zwolle

Voel je thuis bij Radio Zwolle

De bevrijding van Zwolle

De bevrijding van Zwolle

14 april 1945 is de dag dat Zwolle werd bevrijd. Op 5 mei heel Nederland en pas op 15 augustus kwam er een einde aan WOll. 

Lees hier meer over de bevrijding van Zwolle.

Het hele jaar door zijn er in Zwolle verschillende herdenkingen bij de oorlogsmonumenten. In Zwolle zijn alle oorlogsmonumenten geadopteerd door basisscholen. De scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument op de datum die aanleiding was voor de oprichting ervan.

Gaandeweg hebben de Zwolse basisscholen die een oorlogsmonument hebben geadopteerd zich bij het platform Herdenkingen en Vieringen Zwolle aangesloten. Dat heeft onder andere geleid tot verhalen van veteranen in de klas en een grote betrokkenheid bij de herdenkingen van de scholen.

In 2020 zijn veel herdenkingen op alternatieve wijze georganiseerd, vanwege de Covid-19 pandemie. Ook de herdenkingen in 2021 kregen een sobere invulling. Voor de herdenkingen en vieringen in 2022 is goede hoop ze als vanouds te kunnen organiseren.

Viering en herdenking 14 april

Aan de bevrijdingsdag van Zwolle op 14 april wordt jaarlijks aandacht besteed met twee herdenkingen door drie basisscholen. Leerlingen van groep 7 en 8 dragen dan eigen gedichten voor, zingen liedjes en maken muziek, waarna bloemen bij het monument worden gelegd.

De Geert Groteschool en Koningin Emmaschool organiseren jaarlijks op of rond 14 april een plechtigheid bij het monument aan het Ter Pelkwijkpark, bijgewoond door de burgemeester.