2 oktober 2022

Radio Zwolle

Het geluid van de regio

BuurtOntmoetPlek

bron:gemeenteZwolle

BuurtOntmoetPlek Hogendorpware geopend

BuurtOntmoetPlek Hogendorpware geopend

16 augustus 2022

Het plan was een ontmoetplek voor senioren. Het werd een ontmoetplek voor alle leeftijden aan het pleintje van de Van Hogendorpware in Zwolle Zuid. Initiatiefnemer Cate Oldhoff. ’Ja het bereikt intussen een grotere groep dan gedacht. Zo leuk!’ Cate woont in een van de 55pluswoningen. Tijdens coronatijd hadden veel oudere bewoners weinig contacten. ‘En dat werd tijdens de lockdown alleen maar erger. Daar wilde ik wat aan doen.

Het plein aan de Van Hogendorpware bestaat uit parkeerplaatsen met daartussen een rij bomen en struiken. Dat zou een goede plek zijn om elkaar te ontmoeten. Cate: ‘Ik had gelezen dat je van de gemeente een stuk grond kunt adopteren om zelf in te richten. Ik zag mogelijkheden om de middenstrook in te richten als ontmoetplek. Met bankjes en kleurige bloemen.’

Draagvlak

Cate zocht contact met buren. ’De gemeente vindt het belangrijk dat er draagvlak in de buurt is. Het is bovendien leuker om samen aan zoiets te werken. En ik had op den duur ook echt wel hulp nodig.’ Buurvrouwen werden enthousiast en hielpen Cate het plan verder uit te werken. De beukenhagen moesten plaats maken voor gras. Daardoor kwam er ruimte vrij voor een picknickbank en bloembakken.

Inrichtingsplan

Cate: ‘ROVA verwijderde de struiken. Wij zouden dan de kale plek zelf inrichten. Maar toen bleek het toch wel heel zwaar werk te zijn om de grond te egaliseren. Een buurjongetje kwam nieuwsgierig kijken en wilde graag helpen. Hij vertelde dat zijn vader heel sterk was. Tot mijn verrassing kwam die man met zijn schop en sterke rug even later spontaan de grond gladmaken. De één kwam broodjes brengen, de ander wilde wel helpen met water geven en de volgende zat er ’s avonds al met wat vrienden.’

Cate heeft haar initiatief op MijnWijk geplaatst. Zo kreeg zij contact met de wijkregisseur van de gemeente. www.zwolle.nl/mijnwijk.