30 november 2022

Radio Zwolle

Voel je thuis bij Radio Zwolle

Buitengeluk

De buitenruimte is van ons allemaal. Daarvoor zijn we samen verantwoordelijk: de medewerkers van ROVA en gemeente Zwolle en niet in de laatste plaats inwoners. Vaak laten we de natuur zijn gang gaan en soms helpen we die een handje. Dit doen we om bij te dragen aan het buitengeluk van anderen en van onszelf.

Waarom noemen we het buitengeluk?

We snoeien niet alleen de struiken om ze beter te laten groeien en bloeien, we doen dat ook voor de veiligheid. Je houdt een beter zicht op het verkeer of wat er in het park gebeurt. 

Maaien doen we op sommige plekken vaak, zoals bij speeltuinen zodat hoog gras kinderen niet belemmert om bij de speeltoestellen te komen.

Sommige bermen maaien we vaak. Daardoor bloeien er juist in de zomer extra veel kruiden en bloemen. Bijen zijn daar blij mee en de straat ziet er ook nog mooier uit.

Bewoners maken geveltuintjes voor hun woning op gemeentegrond. Dat mag. Zij doen dat niet alleen omdat het leuker is om te wonen in een groene straat, maar ook omdat te veel regenwater sneller in grond dan langs tegels wordt afgevoerd. Slim dus. En fijn voor vogels en insecten die er een schuilplaats vinden in koude winters, maar vooral op hete zomerdagen.

Dit zijn een paar voorbeelden waarom en hoe we de buitenruimte inrichten, beheren en onderhouden voor het buitengeluk van mens én dier. Dan kan verschillen per jaargetijde zoals nu in de lente.

Zomerse toegankelijkheid en mobiliteit

De buitenruimte is van ons allemaal. Toch is dat niet altijd vanzelfsprekend. Als je in een rolstoel zit dan heb je last van obstakels op de stoep. Met de inrichting van de buitenruimte houden ROVA en de gemeente rekening met mensen met een beperking. Dat kan door de weg smaller te maken, zodat de stoep breder wordt. Gelijkvloers oversteken is voor mensen met een rolstoel prettig. Dat kan door de stoep op gelijke hoogte met de weg te maken. En door genoeg fietsklemmen voorkomen we dat fietsen tegen lantaarnpalen worden geplaatst en zo de doorgang belemmeren. Dat is ook vervelend voor mensen met een rollator of een kinderwagen!

In het zomerseizoen gaan veel inwoners er op uit; op de fiets, om buiten te spelen of voor een gezonde wandeling. In deze special lees je meer over toegankelijkheid, mobiliteit en veiligheid. 

Special Buitengeluk toegankelijkheid en mobiliteit juni 2022