30 november 2022

Radio Zwolle

Voel je thuis bij Radio Zwolle

Bestrijdingsploegen in Zwolle

Bestrijdingsploegen in Zwolle verwijderen tot eind augustus eikenprocessierupsen 
Vanaf vandaag zijn bestrijdingsploegen de eikenprocessierupsen in Zwolle weer actief aan het verwijderen. Met een speciale stofzuiger worden tot eind augustus de rupsen, inclusief nest opgezogen en vernietigd. Met deze actieve aanpak willen de gemeente Zwolle en ROVA de overlast door jeukende brandharen bij Zwollenaren en bezoekers aan de stad voorkomen.
Actieve bestrijding op drukke plekken
De gemeente en ROVA willen vooral op druk bezochte plekken in de stad overlast door de eikenprocessierups voorkomen. Denk aan speelplekken, kinderdagverblijven, scholen, zwembaden, recreatieplassen of drukke fiets- en wandelroutes. Daarom gaan bestrijdingsploegen daar de komende maanden regelmatig langs. Bomen op andere plekken worden alleen behandeld op basis van overlastmeldingen van bewoners.
Gemakkelijk online melden 
Via zwolle.nl/eikenprocessierups kunnen Zwollenaren een interactieve kaart bekijken met daarop alle eiken in de gemeente. Per boom is aangegeven of – en zo ja hoe – de eikenprocessierups wordt bestreden. Daarnaast kunnen bewoners gemakkelijk een melding van overlast doen. Een bestrijdingsploeg haalt de rupsen en nesten daarna zo snel mogelijk weg. Het handige van deze kaart is dat alle informatie, dus ook de overlastmeldingen en de status van afhandeling, voor iedereen zichtbaar is. 
Op basis van de overlast van vorig jaar hebben de gemeente en ROVA besloten om dit jaar slechts 1% van de eiken te bespuiten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een biologisch bestrijdingsmiddel met zogenaamde nematoden. Dit zijn kleine aaltjes – die van nature in Nederland in de bodem voorkomen – die de rupsen binnendringen waardoor de rupsen sterven. 

Je hebt misschien gemist