30 november 2022

Radio Zwolle

Voel je thuis bij Radio Zwolle

50e World Hello Day

Binnenkort is het de 50e World Hello Day. Tot voor kort had ik hier, misschien net als jij, nog nooit van gehoord. Maar toen iemand me erop wees, was mijn nieuwsgierigheid meteen gewekt. Google bracht me naar de website www.worldhelloday.org. Wat blijkt: twee Amerikaanse broers riepen de dag – midden in een oorlog tussen Israël en Egypte – in het leven om de kracht van communicatie te laten zien. Want die kon wel eens tot vrede leiden…

De broers, Brian en Michael McCormack, zagen persoonlijke communicatie als het belangrijkste middel om vrede te bereiken en onderhouden. Ze roepen nu al vijftig jaar iedereen op om deel te nemen aan World Hello Day. Hoe? Door op 21 november minstens tien onbekende personen persoonlijk te groeten.

Ik onderschrijf dit idee van harte.

Waar gecommuniceerd wordt, wordt meestal niet gevochten. Communicatie is sterker dan het gebruik van geweld. Niet voor niets kennen we het spreekwoord ‘De pen is machtiger dan het zwaard.’ En Stephen Hawking zei: ‘De grootste verworvenheden zijn tot stand gekomen door te praten, en de grootste mislukkingen door niet te praten.’

Dit geldt ook voor het politiewerk. We leren het al tijdens de opleiding en tijdens de trainingsdagen: onze mond is ons beste wapen. We gaan eerst het gesprek aan voordat we ingrijpen met zwaardere middelen. Geweld is een ultimum remedium; we gebruiken het alleen als het echt niet anders kan.

Helaas ziet niet iedereen het zo. Kijk maar naar de oorlog in Oekraïne. Daar lukte het helaas niet om met elkaar in gesprek te blijven.

In de steeds individualistischer maatschappij verdwijnt de groet steeds verder naar de achtergrond. In dorpen begroeten mensen elkaar vaak nog wel, ook als die ander een vreemde is, maar in de stad is dit eerder een uitzondering. In mijn eigen woonwijk aan de rand van Arnhem zie ik dat ook. Mensen lopen elkaar voorbij zonder iets te zeggen. Zeg je toch ‘Hallo’, dan kijken ze je vreemd aan.

Mijn collega’s en ik moeten de hand trouwens in eigen boezem steken. Want als wij in uniform over straat lopen, zijn we vaak met elkaar in gesprek en komt er van groeten weinig terecht. Dat kan beter. Als je alleen in uniform over straat loopt, merk je dat veel mensen oogcontact maken. De uitgelezen kans voor een groet. Vaak ontstaat dan een gesprek over van alles en nog wat, vaak niet eens over het politiewerk. De hond die uitgelaten wordt is een dankbaar gespreksonderwerp of het kleine jochie dat aan de hand van mama naar je opkijkt.

Ik daag mijn collega’s, andere hulpverleners en inwoners van Oost-Nederland uit om op 21 november iedereen op straat te begroeten. Doe mee! Laat zien dat jij onderlinge verbinding belangrijk vindt. Jouw ‘Hallo’ geeft de ander een lach op het gezicht en geeft de dag wat meer kleur. En al is het maar een druppel op de gloeiende plaat, misschien leveren al onze ‘Hallo’s’ wel een kleine bijdrage aan een betere maatschappij. En dat terwijl het je helemaal niets kost.

René Prasing

——————————-
Maandelijkse blog 👮‍♀️👮👮‍♂️