28 juni 2022

Radio Zwolle

Het geluid van de regio

40 dagentijd – dag 23

legerdesheils

Vandaag delen we een recept om zelf broodjes te maken, uit het veertigdagentijd boekje van het Leger des Heils.
Ingrediënten: – 500 gram patentbloem,- 10 gram zout,- 10 gram instantgist,- 20 gram zachte , ingezouten roomboter,- 320 ml koud water
Bereidingswijze:

  1. Doe de bloem, zout, gist en boter in een kom. Voeg driekwart van het water toe en meng op lage snelheid. Wanneer het zich begint te binden voeg je de rest van het water toe. Meng nu nog zo’n 5 minuten door met een mixer tot het deel zacht en elastisch is.
  2. Plaats de bal deeg in een kom die je invet met een beetje olie. Bedek de kome met een schone theedoek en laat het deeg minimaal en uur tijen tot het in volume verdubbeld is.
  3. Haal heet deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestoven werkblad. Druk het lucht eruit en verdeel in 12 gelijke stukken. Maak van al die stukken mooie bolletjes. Dit doe je door een stukje deeg op het werkblad te leggen en met je hand een kommetje te vormen dat je over het balletje deeg zet. Draai je hand nu rond, in je handpalm vormt het deeg zich tot een mooi bolletje.
  4. Leg alle broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en dek deze af met folie of een theedoek. Laat het deeg ongeveer een uur rijzen tot de broodjes in volume zijn verdubbeld. Na het rijzen snij je met een scherp mes een kruis in de broodjes.
  5. Giet heet water in de braadslede (die op de bodem van de oven staat) en zet de broodjes in het midden van de oven. Bak ze 15-20 minuten op 220 ⁰C (boven- en onderwarmte) tot ze goudbruin zijn en hol klinken als je op de onderkant klopt.

veertigdagentijd #40dagentijd #stilstaan #brood #hemelsbrood #recept