De gemeente Zwolle gaat een warmtebedrijf oprichten waarvan de gemeente in eerste instantie volledig eigenaar is. Het Warmtebedrijf Zwolle zal gaan zorgen voor de distributie en de levering van warmte aan de woningen via het warmtenet.
Uiterlijk in 2050 moeten we in Nederland van het aardgas af. In Zwolle zijn de afgelopen jaren al stappen gezet om daar te komen. Hoewel het jaar 2050 voor veel mensen nog ver weg klinkt, is de opgave groot. De tijd die er nog is, is dan ook hard nodig. In het Noorden van Zwolle doet zich een kans voor om een groot deel van de wijken Holtenbroek en Aa-landen te verwarmen met een warmtenet gevoed door geothermie. De oprichting van het Warmtebedrijf is een concrete stap in de richting van het warmtenet in dit deel van de stad.
In de wetsvoorstellen voor de Wet collectieve warmte (“Wcw”) en de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (“Wgiw”) hebben gemeenten een belangrijke regierol: de levering van warmte moet plaats vinden door warmtebedrijven waarin publieke partijen een meerderheidsbelang hebben. Zwolle kiest er nu voor om voorlopig enig aandeelhouder in het warmtebedrijf te zijn.
“Aardgas is hoe dan ook eindig. We zijn dan ook druk met passende alternatieven zoals warmtenetten. Het is onze taak om te zorgen dat het alternatief voor aardgas voor onze inwoners betaalbaar blijft en betrouwbaar is”, geeft wethouder Arjan Spaans (Duurzame stadsontwikkeling) aan. “Een van de manieren om dit te waarborgen, is de oprichting van het Warmtebedrijf Zwolle waarvan wij als gemeente – in eerste instantie – volledig eigenaar zijn. Daarmee houden we grip op de prijs en de leveringszekerheid voor de Zwollenaren.”
De oprichting van het warmtebedrijf vindt plaats in twee fasen. In deze eerste fase wordt besloten om een BV op te richten. Hiermee kan Zwolle de Warmtenet Investeringssubsidie bij het Rijk aanvragen voor de aanleg van een warmtenet in Holtenbroek en Aa-landen. In de tweede fase, eind 2024, volgt een besluit over de inrichting het warmtebedrijf. Daarin wordt vastgelegd hoe het Warmtebedrijf bestuurd wordt en hoe de financiën worden geregeld.