Nieuwe strategie verkeersveiligheid in Zwolle

Verkeersveiligheid is een speerpunt in Zwolle, en met de nieuwe strategie benadrukt het college van burgemeester en wethouders het cruciale belang hiervan. Zwolle heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd, en blijft dat doen, in verkeersveiligheid door onveilige locaties aan te pakken, veilige infrastructuur te realiseren en educatie en voorlichting te faciliteren. De nieuwe strategie zorgt ervoor dat de stad de komende jaren kan blijven groeien, terwijl tegelijkertijd de leefbaarheid en verkeersveiligheid worden verbeterd. Wethouder Gerdien Rots benadrukt daarnaast het belang van veilig gedrag in het verkeer om samen Zwolle veilig te houden.

Een veilige, bereikbare en leefbare stad

Met de vaststelling van de strategie Verkeersveiligheid bevordert het college de ontwikkeling van infrastructuur die Zwolle veilig, bereikbaar en leefbaar houdt. Veel van de bestaande infrastructuur is al jaren in gebruik. Door de groei van de stad is deze nu vaak intensiever belast. Dit leidt tot drukkere fietspaden, wat soms gepaard gaat met een gevoel van onveiligheid. In woonwijken zijn soms de fietsstroken vrij smal terwijl de autorijstrook relatief breed is.

Zwolle wil meer openbare ruimte creëren voor verblijven, lopen en fietsen. Dit vereist het maken van keuzes en investeringen in de bestaande stad. Veranderingen moeten bijdragen aan verkeersveiligheid. Soms tonen de cijfers aan dat de veiligheid is verbeterd, terwijl het gevoel van onveiligheid blijft bestaan. De gemeente monitort die situaties.

Ons doel is ervoor te zorgen dat Zwolle kan blijven groeien en bereikbaar en veilig blijft. Daarom doen we blijvend investeringen, vooral op die plekken waar dat het hardst nodig is. Dat betekent dus ook dat we niet alles meteen kunnen oplossen. Maar dat we dat goed moeten afwegen, ook financieel. Wat daarbij helpt is dat onze partners als de provincie Overijssel en het Rijk subsidies hebben om de maatregelen deels te kunnen bekostigen

Gedragsaanpak
Aanpassingen in de infrastructuur zijn belangrijk. Het gedrag van elke verkeersdeelnemer is minstens zo belangrijk. Daarom is het belangrijk om continu vaardigheden en kennis over te brengen door middel van campagnes en educatie over verkeersinzicht en het herkennen en inschatten van gevaren. Risicogroepen in Zwolle verdienen extra aandacht op het gebied van verkeerseducatie en training. Vooral bij jonge, beginnende bestuurders is er nog veel te winnen op het gebied van verkeersveiligheid. Ook ouderen blijven steeds langer mobiel. Vaak krijgen zij te maken met lichamelijke en cognitieve gebreken, die hun functioneren in het verkeer kunnen beïnvloeden. 

Wethouder Gerdien Rots: “Verkeersveiligheid is een essentieel speerpunt in onze stad. Als college van burgemeester en wethouders faciliteren wij dit actief. Het is net zo belangrijk dat iedereen alert is in het verkeer, zowel voor zichzelf als voor anderen. Afleiding speelt vaak een grote rol bij verkeersongelukken. Blijf daarom oplettend, voor je eigen veiligheid en die van je medemens. Zo houden we Zwolle samen veilig.”

Verkeersslachtoffers naar nul

Elke verkeersdode is er een te veel. In de mobiliteitsvisie wordt de ambitie uitgesproken om het aantal dodelijke verkeersslachtoffers terug te brengen naar nul, wat ook het streefpunt is van voormalig minister Harbers voor 2050. Daarom stelt Zwolle deze nieuwe strategie verkeersveiligheid vast, een belangrijke pijler van de Zwolse mobiliteitsvisie ‘Een verkeersveilige en toegankelijke stad’.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *