Nieuwe groene Koggepark in de Spoorzone feestelijk geopend

Het nieuwe groene Koggepark is vandaag officieel geopend door wethouder Gerdien Rots en jonge buurtbewoner Morris. De Koggelaan is veranderd in een ‘groene verbinder’ in de Spoorzone en is nu een fietsstraat waar de auto te gast is. De rijbaan en de trottoirs zijn smaller en er is meer groen. Trappen zijn vervangen door hellingbanen zodat de oevers ook toegankelijk zijn voor mensen met een rolstoel of kinderwagen en er zijn plekken om te zitten en even uit te rusten. 

De feestelijke opening

In het bijzijn van de meedenkgroep uit de buurt en betrokkenen bij de realisatie van het nieuwe Koggepark heeft wethouder Gerdien Rots het Koggepark officieel geopend. Na een vraaggesprek met Menno ten Have van aannemer Antea Group en projectleider Erik Trip van gemeente Zwolle, een gedicht van stadsdichter Bauke Vermaas en een dankwoord van wethouder Gerdien Rots was het tijd voor de officiële opening. De wethouder en jonge buurtbewoner Morris fietsten samen op een tandem symbolisch door een groen lint. 

Gerdien Rots: “Eén van de veel gehoorde verzoeken tijdens spoorcafés en andere gesprekken in de wijk was: ‘meer groen in de wijk’. Ik ben dan ook ontzettend blij dat we de Spoorzone een stukje groener hebben gemaakt. De Koggelaan is veranderd in een ‘groene verbinder’ in de wijk. De realisatie van het nieuwe groene Koggepark is een prachtige mijlpaal voor de Spoorzone op weg naar het nieuwe innovatiedistrict.”

Meedenkgroep buurtbewoners

Bewoners en belanghebbenden hebben meegepraat en meegedacht over de visie en het ontwerp van het Koggepark. Vanaf het begin is een meedenkgroep van bewoners betrokken geweest. Er zijn zo’n tien meedenksessies geweest en ook studenten van het ZONE college hebben meegedacht. 

Groen en toegankelijk

De Koggelaan is nu een fietsstraat waar de auto te gast is. De rijbaan en de trottoirs zijn smaller en er is meer groen. Trappen zijn vervangen door hellingbanen zodat de oevers ook toegankelijk zijn voor mensen met een rolstoel of kinderwagen en er zijn plekken om te zitten en even uit te rusten. Er is in totaal 6.600 m2 verharding omgeruild voor groen. In de oude situatie was er 2.500 m2 aan groen. Er is nu dus 264% meer groen. Er was 16.000 m2 aan verharding en dat is nu 9.000 m2, een afname van 44%.  

Aandacht voor klimaat en water

De nieuwe inrichting ziet er niet alleen aantrekkelijker uit. Het groen helpt ook in het tegengaan van opwarming van de stad en bij plensbuien kan het regenwater in de bodem zakken in plaats van dat het afgevoerd moet worden naar het riool. In het kader van klimaatadaptatie zijn er 75 afwateringsputten verwijderd.

Water is een belangrijk element in het Koggepark. Het water langs de Koggelaan staat nu beter in verbinding met Zwolle Zuid en Assendorp. Zo kan het water beter stromen en ontstaat er een gezondere waterhuishouding met meer planten en dieren.

Dichtregel

Om de stappen die gezet zijn voor klimaatadaptatie in de Spoorzone blijvend onder de aandacht te brengen heeft stadsdichter Bauke Vermaas een gedicht geschreven. Eén regel uit dit gedicht zal in de buurt van het Koggepark op het Lubeckplein aangebracht worden. De gemeente Zwolle heeft het gedicht en de dichtregel cadeau gekregen van aannemer Antea Group.

Dichtregel die bij het Koggepark komt:

hier blijft het water                       –             de kade bewaart het

ondergronds verborgen                –             het water blijft hier

Het volledige gedicht:

HET BLIJFT

het water blijft hier stromen

maar we houden het in toom

vangen het in de aarde op

om voor later te bewaren

we geven regen de kans

om groen te worden

koelen de straat door

haar minder hard te maken

hier blijft het water – ondergronds verborgen

het meanderend pad

een koele spons

om over te wandelen

hier blijft het water – de kade bewaart het

slaat het op in groen

en geeft het terug

in hete zomers

het water blijft hier en wij

komen om te blijven, om te mijmeren

hier laten we gedachten stromen

langs de watergang

hier blijft het water

de kade bewaart het

ondergronds verborgen

het water blijft hier

Subsidie van Provincie Overijssel en Rijk

Het Koggepark kon mede aangelegd worden dankzij een subsidie van de Provincie Overijssel en het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat voor de aanleg van een nieuwe fietsstraat, en een provinciale subsidie voor het verbeteren van de verkeersveiligheid van de Van Karnebeektunnel. 

Groene rustplek in de Spoorzone

De Spoorzone transformeert de komende jaren in een nieuw stuk stad met bedrijven, onderwijs, cultuur en meer woningen. Het Koggepark geeft midden in de levendigheid van de Spoorzone een plek om even tot rust te komen, of juist om elkaar te ontmoeten.

Meer informatie

Kijk op www.zwolle.nl/bouwen-aan-het-koggepark voor meer informatie.

Fotocredits: Pedro Sluiter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *