De gemeente heeft samen met Europese partners een Europese subsidie gekregen voor het project DISCO (DIgital Solutions for Climate AdaptatiOn). Het totale projectbudget voor alle partners bedraagt ruim vijf miljoen euro, waarvan de EU drie miljoen betaalt. Zwolle gaat de komende 4 jaar werken aan digitale oplossingen om de stad beter bestand te maken tegen klimaatverandering.
Arjan Spaans, wethouder duurzame stad en digitale innovatie: “Met DISCO zetten we een mooie stap richting een duurzame en klimaatbestendige stad. Door internationale samenwerking en innovatieve digitale oplossingen kunnen we onze stad beter voorbereiden op de uitdagingen van klimaatverandering.”
Samen met inwoners leefstraten ontwerpen
Het klimaat verandert en we moeten onze stad daarop aanpassen. Digitale technologie kan daarbij helpen. Met het project DISCO gaat de gemeente Zwolle samen met andere Europese steden en instellingen nieuwe, slimme oplossingen ontwikkelen en testen. Zwolle richt zich daarbij op het ontwerpen van klimaatbestendige ‘leefstraten’ in de digitale tweelingstad in samenwerking met de inwoners. Zwolle heeft voorkeur om het proefproject in de Hogenkamp in Dieze uit te voeren.
De digitale tweelingstad is een computermodel van Zwolle, dat de stad exact nabootst. Door de digitale stad op een groot scherm te vertonen, krijgen inwoners hun eigen straten te zien. Daarbij kunnen er situaties worden nagebootst van bijvoorbeeld zware regenbuien of hittegolven. Samen met stadsplanners en experts kunnen inwoners bekijken wat de effecten zijn in de straten. En wat er gebeurt door extra bomen voor schaduw en koelte toe te voegen, of regenwatertuinen aan te leggen om wateroverlast te verminderen en schade te beperken. Ook wordt getest hoe inwoners meer zeggenschap kunnen krijgen over hun toekomstige straat om beter voorbereid te zijn op extreme weersomstandigheden. Op die manier krijgen inwoners meer stem in hoe hun straat eruit komt te zien en welke maatregelen er worden genomen.
Samenwerken met Europese partners
De gemeente Zwolle is hoofdpartner van het DISCO-project en coördineert de samenwerking met partners uit heel Europa, zoals de Vlaamse Milieu Maatschappij, de Universiteit Twente en de Deense gemeente Vejle. Elke partner heeft zijn eigen proefproject om te leren van elkaars ervaringen en om die te delen met de eigen samenwerkingsverbanden. Voor Zwolle zijn dat het netwerk Climate Campus, RIVUS, de Smart Zwolle Alliantie en de opvolger van Citydeal Openbare Ruimte.